Verhalen van ons

Het Werkcafé. Trefpunt en springplank

Inmiddels is Het Werkcafé op het kantoor van De Passerel aan het Jean Monnetpark een begrip. Het team cliënten onder leiding van Wilco de Haas verzorgt hier dagelijks een verse lunch in een sfeervolle ruimte op de begane grond. Daarnaast doet het team allerlei klussen in en om het gebouw.

Twee jaar geleden werd Wilco gevraagd om de dagelijkse leiding van het Werkcafé op zich te nemen. Hij is ook de persoonlijk begeleider van  de groep van veertien cliënten die hier werken. Wilco: ‘Ik geniet hier elke dag. Van de saamhorigheid, het leren ontdekken van talenten, van de ontwikkeling die iedereen doormaakt. Ik ben er vier dagen per week, mijn collega Tineke Hendriks op de vijfde dag. Ik denk dat het heel  belangrijk is dat kantoorcollega’s en cliënten hier interactie met elkaar hebben. Het Werkcafé is uitgegroeid tot een trefpunt.’ 

Elke dag begint het team met een werkoverleg. Sommige collega’s zijn er vier dagen in de week, anderen werken vijf halve dagen, weer een ander komt twee dagen in de week. Zo is het team elke dag weer anders. Dat maakt dat het werk goed moet worden verdeeld. ‘We proberen zo veel mogelijk te rouleren’, licht Wilco toe, ‘zo houden we het afwisselend en komen we er achter waar je goed in bent. De ene cliënt vindt juist die afwisseling fijn, een ander vindt het fijn om een vaste taak te hebben. Paul bezorgt bijvoorbeeld altijd de interne post en Chantal vindt het snijwerk niet leuk. Dan houden we daar rekening mee, maar we zijn als team verantwoordelijk dat alles goed verloopt.’

‘Het mooie is dat we veel vrijheid hebben om iedereen een fijne en zinvolle dag te geven’, vertelt Wilco, ‘Dennis is hier pas net en hij vindt autorijden enorm leuk, dus zijn we begonnen met het maken en bezorgen van lunches op andere locaties van De Passerel. John werkt graag in de buitenlucht, dus we doen hier ook tuinonderhoud. Taiminh wilde graag eens ervaren hoe het is om de receptie te bemannen, nou dan regelen we dat hij een middag kan meedraaien. Binnenkort organiseren we ons eerste eetcafé ‘Lkkr & Fijn’ en we vinden het heel leuk dat ook andere cliënten en collega’s van De Passerel komen lunchen.’

BINNENKORT ORGANISEREN WE ONS EERSTE EETCAFÉ ‘LKKR & FIJN’


Aan het eind van de ochtend worden de boodschappen bezorgt door twee medewerkers van De Buurtwinkel. Kitty maakt hiervoor elke vrijdag de bestellijsten in orde. Op woensdag en donderdag denkt het hele team alvast na over het menu voor de komende week. Kitty: ‘Iedereen 
heeft ideeën. Daar zoeken we de recepten en ingrediënten bij. Dan maak ik de bestelling in orde. Wilco doet altijd de laatste controle. We bestellen veel bij De Buurtwinkel in Epe en wat ze niet hebben halen we bij de supermarkt.’ Over een uurtje begint de lunchpauze. Het team werkt hard om alles op tijd klaar te hebben. Nicole maakt vandaag pompoensoep. ‘Ja, ik heb het bij het Werkcafé erg naar mijn zin’, vertelt ze, ‘ik leer hier veel nieuwe dingen. Soms kan het iets te veel zijn en dan raak ik overprikkeld. Maar gelukkig is Wilco er dan om te helpen. Dat geeft mij rust.’ Martijn, die jarenlang keukenervaring heeft opgedaan bij Het Oude Kantongerecht, heeft naast het koken een nieuwe passie ontdekt. Hij maakt elke dag van het menubord een waar kunstwerk.

‘Weet je, ik ben gewoon enorm trots op al deze kanjers’, zegt Wilco, terwijl hij zijn blik over het team laat gaan, ‘soms komen cliënten hier binnen die niet gelukkig zijn of helemaal zijn vastgelopen. Plezier en het teamgevoel staan hier voorop. We ontdekken wat iemand kan en waar hij of zij blij van wordt. Dan zie je stapje voor stapje iemand opbloeien. Dat voel je hier, van binnen. Het Werkcafé is echt een springplank gebleken.’

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Op zoek naar passende dagbesteding?
Bij De Passerel zijn er veel mogelijkheden dagbesteding. In Apeldoorn, Epe en Voorst hebben wij locaties. Wil je daar meer over weten? Lees er hier meer over