Samen in een vertrouwde omgeving

Homerus (voorheen EIGEN)

Homerus (voorheen EIGEN) Informatie voor verwanten/verwijzers

Homerusstraat 1
7323 PW Apeldoorn

Terug Terug

Welkom bij Homerus (voorheen EIGEN). Je vindt deze woonlocatie van De Passerel aan de Homerusstraat in de wijk Zevenhuizen in Apeldoorn. Op hetzelfde woonerf zijn drie andere woonlocaties gevestigd. Bij Homerus wonen kinderen en jongeren van circa 10 tot 20 jaar.

Homerus is een woonlocatie met plek voor vijf jongere bewoners. De jongeren hebben allemaal hun eigen (slaap)kamer. We delen een gemeenschappelijke ruimte, een keuken en een aantal badkamers. Bijzonder is dat we de centrale ruimte met schuifwanden kunnen verdelen in kleinere ruimtes, zodat we individueel of in kleinere groepen activiteiten kunnen ondernemen.

Eigen dagprogramma

Overdag gaan de jongeren naar dagbesteding of naar school. De dagbesteding is bij EIGEN Dagbesteding en wordt ook aangeboden in de ruimte Work Home in ons pand. Daar kunnen diverse activiteiten worden ondernomen: oefenen met letters, woorden en pictogrammen, tekenen en knutselen. Iedere bewoner heeft zijn of haar eigen dagprogramma met activiteiten gericht op ontwikkeling, inspanning en ontspanning. In onze eigen tuin is een schommel en trampoline. Vanwege onze ligging in een rustige, groene omgeving kunnen we ook veel naar buiten om te wandelen, te spelen, te sporten of de naastgelegen kinderboerderij te bezoeken. Bij Homerus bieden we een plek waar de jongeren zo veel mogelijk het gewone leven ervaren en hun plaats in onze samenleving innemen.

De jongeren hebben een verstandelijke beperking met moeilijk verstaanbaar gedrag. De begeleiding is daarom intensief. Overdag zijn altijd minstens twee begeleiders op de groep en de meeste bewoners krijgen een aanzienlijk deel van de dag één-op-één begeleiding. In de avond en nacht zijn ook altijd twee begeleiders aanwezig. De begeleiding is erop gericht om een veilige en vertrouwde omgeving te creëren waar alle jongeren zich prettig en thuis voelen.

We doen het samen

De woonlocatie aan de Homerusstraat is in nauwe samenspraak met ouders en verwanten tot stand gekomen. De betrokkenheid van ouders is groot. Er is vrijwel dagelijks contact tussen ouders en de begeleiders. Dat gebeurt zowel fysiek als digitaal via ONS en Carenzorgt. De persoonlijk begeleider van iedere bewoner is eerste aanspreekpunt en voert ook de periodieke gesprekken met ouders en verwanten.

De zorgbehoefte van onze bewoners is intensief en kan snel veranderen. Binnen De Passerel kunnen we beroepen op onze interne expertise, van bijvoorbeeld de gedragskundige. Ook werken we veel samen met externe specialisten, zoals met fysiotherapeuten en logopedisten. We werken met elkaar op basis van vertrouwen. Vanuit dit wederzijds vertrouwen, liefde en oprechte aandacht bieden we iedere jongere bij woonlocatie Homerus een fijne, veilige plek en perspectief op ontwikkeling.