Samen in een vertrouwde omgeving

Doggersbank

Doggersbank Informatie voor verwanten/verwijzers

Pinksterbloem 25
7322 GS Apeldoorn

Stage bij ons lopen?

Neem contact met ons op via stage@de-passerel.nl. We gaan graag in gesprek met je.

Terug Terug

Wat fijn dat je een kijkje neemt op de pagina van Vroeghulpcentrum Doggersbank! Je vindt ons kleurrijke gebouw in de wijk Zevenhuizen in Apeldoorn. Op deze locatie bieden wij ondersteuning aan (gezinnen met) kinderen van 0 tot 5 jaar met (een vermoeden van) een ontwikkelingsachterstand.

Voor wie is de Doggersbank?

Een kind maakt in de eerste jaren van zijn leven een grote ontwikkeling door. Leren praten, eten, lopen en spelen lijken haast vanzelfsprekend. Maar soms loopt de ontwikkeling van een kind anders, vertraagd of is er sprake van opvallend gedrag. Dan is het fijn wanneer deskundigen met je kind en jou als ouder(s)/verzorger(s) meekijken en meedenken.

Bij de Doggersbank werken we in zes groepen met ieder 8-9 kinderen met vaste juffen, de professionele begeleiders. Elke groep heeft een vast dagritme met activiteiten die gericht zijn op verschillende ontwikkelingsgebieden, zoals de sociaal-emotionele ontwikkeling, spraak-taal ontwikkeling, de motoriek, spel en de cognitieve ontwikkeling. Binnen de groep volgen we de ontwikkeling van je kind ook individueel. De begeleiders van je kind maken hiervoor een behandelplan en werken hiervoor samen met onze orthopedagoog, fysiotherapeut en/of logopedist. Natuurlijk ben jij daar als ouder(s)/verzorger(s) nauw bij betrokken. Jij kent je kind het beste.

Kinderen stromen als ze vijf jaar zijn uit naar het (speciaal) basisonderwijs en eventueel BSO of dagbesteding. Wij zorgen uiteraard voor een goede overdracht. Op verzoek begeleiden we kinderen en/of ouders nog na vertrek van de Doggersbank. Dat kan thuis zijn of op de nieuwe school.

Dagprogramma

Kinderen vinden een vast en duidelijk dagritme prettig. Daarom ziet een dagprogramma er in hoofdlijnen bij alle groepen van de Doggersbank als volgt uit.

Tussen 8.30 en 9.00 uur komen de kinderen binnen. De één wordt gebracht door zijn of haar ouder of verzorger, de ander komt met een taxibusje. We spelen aan tafel met verschillende materialen en in de groep. Rond 9.30 uur gaan we in de kring. We zingen samen ons 'goedemorgen’-lied, benoemen welke dag het is en met foto’s of picto’s vertellen we hoe de dag er uit gaat zien. We sluiten de kring af door samen het meegebrachte fruit te eten en wat te drinken. De rest van de ochtend spelen we met ontwikkelingsmateriaal. We maken bijvoorbeeld een puzzel, spelen om de zintuigen te prikkelen (sensopathisch materiaal) of knutselen. Ook spelen we graag buiten. Vroeghulpcentrum Doggersbank beschikt over een ruime, omheinde buitenruimte waar kinderen zich heerlijk kunnen vermaken.

Daarna is het tijd voor de lunch die ieder kind heeft meegebracht van huis. We eten samen aan tafel of in de kring. Daarna is het voor sommige kinderen tijd voor een middagdutje. We hebben aparte slaapkamers met bedden waar kinderen tot rust kunnen komen. Kinderen die niet meer slapen, zijn samen op de groep. Ook ´s middags spelen we samen buiten. Daarna drinken en eten we nog wat en sluiten we om 14.30 uur de dag af met het liedje 'Dag allemaal'. Sommige kinderen gaan dan naar huis. Andere kinderen blijven nog bij ons op de BSO. Die is geopend tot 18.00 uur.

Individuele begeleiding en snoezelen

Gedurende de dag worden kinderen uit de groep gehaald om individueel begeleid te worden door bijvoorbeeld de fysiotherapeut of logopedist. In ons gebouw hebben we daarvoor aparte ruimtes waar rustig samen gewerkt of geoefend kan worden. Ook hebben we een prettige snoezelruimte: een speciale ruimte waar kinderen zich kunnen ontspannen door stimulatie van de zintuigen.

Soms is er ook sprake van een lichamelijke beperking. Ons gebouw is geschikt voor rolstoelgebruik en eventuele andere fysieke beperkingen.

Ondersteuning naast Vroeghulpcentrum Doggersbank

Vanuit De Passerel bieden we ook de mogelijkheid van observatie en begeleiding bij jou thuis, op de kinderopvang of peuterspeelzaal of op school. Dat noemen we ‘begeleiding thuis en in de wijk’. Het team van ‘Transparant’ biedt begeleiding aan (gezinnen van) kinderen tot 18 jaar

Samen kijken we welke hulpvraag en wensen er zijn, welke begeleiding er nodig is en hoe en waar wie die het beste kunnen bieden. We bieden individuele begeleiding aan het kind, opvoedingsondersteuning aan ouders/verzorgers en geven tips en adviezen op de kinderopvang of het onderwijs. Het team van Transparant werkt nauw samen met onze collega’s van de Doggersbank.

Interesse in een stage bij de Doggersbank?

Ieder jaar hebben wij plek voor stagiair(e)s met WO, HBO of minimaal MBO-3 niveau, die het interessant vinden om vanuit partnerschap met ouders/verzorgers kinderen met een ontwikkelingsachterstand te begeleiden. Wil je meer weten over een stage bij de Doggersbank? Neem dan contact met ons op via stage@de-passerel.nl. We gaan graag in gesprek met je. Meer weten over stage bij De Passerel? Kijk dan op deze pagina over leren en werken.