Samen in een vertrouwde omgeving

De Zonnesteen

De Zonnesteen Informatie voor verwanten/verwijzers

Homerusstraat 3
7323 PW Apeldoorn

Terug Terug

Welkom bij De Zonnesteen! Deze woonvorm van De Passerel is gelegen aan de Homerusstraat in de Apeldoornse wijk Zevenhuizen. We delen ons gebouw met de groepen Maansteen en Vuursteen. Woonvorm EIGEN bevindt zich op hetzelfde woonerf. Bij De Zonnesteen wonen zes jongeren.

Een fijne, veilige en eigen plek

Onze bewoners hebben een ernstige meervoudige beperking (EMB). Ze hebben zowel een verstandelijke als een lichamelijke beperking. Veel bewoners zitten bijvoorbeeld in een rolstoel. Bewegingen die voor de meeste mensen gewoon zijn, zijn voor hen niet altijd vanzelfsprekend. Autisme of een beperkingen in het horen of zien, maakt dat ze ander gedrag laten zien. Ze maken contact op hun eigen wijze. De begeleiding van de jongeren is daarom intensief en 24/7 per dag aanwezig. Het gebouw bevat allerlei faciliteiten om hun dagelijks leven van de bewoners zo prettig mogelijk te laten verlopen. Overdag gaan de jongeren naar de dagbesteding.

De bewoners van De Zonnesteen hebben hun eigen ruime kamer met eigen badkamer en een keukenblokje. De kamers beschikken over een tillift, rails en een douchebrancard om het naar bed en bad gaan comfortabeler te maken. De jongeren slapen, relaxen of doen een spel op hun eigen kamer. De kamers zijn allemaal verschillend en met zorg ingericht door ouders en familieleden van de jongeren. Vanuit de kamers kom je uit op de centrale gemeenschappelijke ruimte. Begeleiders hebben vanuit deze ruimte toezicht op de bewoners.

De gemeenschappelijke ruimte is het hart van De Zonnesteen. We bieden hier een breed scala aan activiteiten voor de bewoners. Het gaat om activiteiten gericht op verzorging, ontspanning en snoezelen. In contact staan met elkaar is hierin een terugkerend thema. Hier leven we samen met elkaar. Ook gaan we regelmatig naar buiten. De Zonnesteen staat in een verkeersluwe en prachtig groene omgeving. De kinderboerderij verderop in de straat is een geliefde bestemming.

Met een gerust gevoel naar De Zonnesteen

Bij De Zonnesteen draait alles om het welzijn van onze bewoners. Iedereen moet zich veilig, geborgen, geaccepteerd en gewaardeerd voelen. We werken hier met een individuele aanpak voor elke bewoner en hebben ook veel aandacht voor het welbevinden van de groep als geheel.

Een goed contact op basis van wederzijds vertrouwen met ouders en verwanten is voorwaarde om onze begeleiding zo goed mogelijk te doen. Via ONS en Carenzorgt worden ouders dagelijks op de hoogte gehouden. Er is altijd tijd en ruimte voor een gesprek met ouders en verwanten. Ze zijn altijd welkom hier. Daarnaast zijn er de meer formele voortgangs- en evaluatiegesprekken. Hierin bespreken we de zaken die goed gaan of juist extra aandacht behoeven. In samenspraak met ouders bepalen we de doelen waar we de komende tijd aan werken. Wij zijn tevreden als we ouders een gerust gevoel kunnen geven.