Samen in een vertrouwde omgeving

De Aalscholver

De Aalscholver Informatie voor verwanten/verwijzers

Mantelmeeuw 21
7332 AA Apeldoorn

Terug Terug

Welkom bij De Aalscholver! Je vindt deze woonvorm van De Passerel aan de Mantelmeeuw in Apeldoorn. De Aalscholver is gelegen in een rustige woonwijk en vlakbij het Apeldoorns Kanaal waar je fijn kunt wandelen. Ook is het naar het station en het centrum van Apeldoorn maar een paar minuten lopen of fietsen. Iedere bewoner heeft hier een eigen woning of appartement. Iedereen woont hier zelfstandig, maar we trekken veel samen op. Er is 24 uur per dag begeleiding aanwezig.

Zelfstandig wonen én samenwonen

Bij De Aalscholver woon je zelfstandig. We doen en regelen veel samen. De woonvorm bestaat uit drie gebouwen. In het hoofdgebouw vind je dertien appartementen. Dit gebouw heeft een heel bijzondere vorm. Geen enkel appartement is daarom hetzelfde. Er is een lift in het gebouw. Ook zijn er twee bijgebouwen met woningen voor één of twee mensen. Je kunt bij De Aalscholver dus ook samenwonen.

Alle appartementen en woningen bij De Aalscholver hebben hun eigen woonkamer, keukenblok en badkamer. Je hebt een eigen wasmachine en droger. Je hebt een voordeur en woont zelfstandig. Je kunt kiezen of je zelf kookt en eet. Een begeleider kan je daar mee helpen. Maar je kunt er ook voor kiezen om samen te koken en te eten in de gemeenschappelijke ruimte.

Je woont dus grotendeels zelfstandig, maar we trekken als bewoners ook veel samen op. Samen een spel doen, tv kijken of gezellig iets drinken: het kan en het mag. In de gemeenschappelijke ruimte kun je 's ochtends voor je naar je werk of dagbesteding gaat een kopje koffie drinken. Ook na het eten 's avonds kun je hier terecht voor een praatje en iets te drinken.

Onze woonvorm staat midden in een gemoedelijke wijk. We voelen ons echt onderdeel van de buurt. Er is veel contact met de buurtgenoten. Er is een speelplek om de hoek. En we hebben een gezamenlijke tuin en moestuin.

Bij De Aalscholver woon je zelfstandig, maar ben je niet alleen

Bij De Aalscholver zijn we samen. Bij ons wonen volwassenen in de leeftijd van 19 tot 60 jaar en ouder. We hebben een veelzijdige groep bewoners. Iedereen kan en mag hier zichzelf zijn. We respecteren elkaar om wie we zijn. We respecteren elkaars privacy en houden rekening met elkaar.

Regelmatig is er een bewonersoverleg. Daarin bespreken we zaken die goed gaan en die beter kunnen. We maken plannen en duidelijke afspraken.

Je begrijpt het: bij De Aalscholver woon je zelfstandig. De meeste bewoners gaan overdag naar hun werk of dagbesteding. Je kookt zelf, doet boodschappen, zorgt voor de was en voor jezelf. Als je hier net woont, kan dat soms best even wennen zijn. Gelukkig is er dag en nacht begeleiding op De Aalscholver. De begeleiders kunnen je overal mee helpen. Zo ontdek je wat je zelf al kunt of nog kunt leren. Wij helpen je op weg om het zelf te doen. Je woont zelfstandig, maar je bent nooit alleen. Dat geeft een gerust gevoel.